jueves, 5 de agosto de 2010

Konda Kondi

ASAL USUL

Konda-kondi adalah salah satu permainan tradisional. Permainan ini merupakan salah satu ciptaan masyarakat melayu pada zaman dahulu sebagai salah satu cara untuk menghibur dan bergembira setelah penat bekerja. Konda-kondi ialah sejenis permainan memukul kayu kecil dengan kayu panjang. Konda-kondi juga dikenali sebagai Perik Mata memerlukan fikiran yang tajam dan kekuatan pemain, iaitu ketika memikirkan arah yang selamat untuk menguis kayu dan mengejar kayu yang dikuis untuk mematikan pihak lawan. Permainan konda-kondi ini merupakan salah satu permainan yang ringkas dan menyeronokkan.Permainan Konda kondi

TUJUAN PERMAINAN

Permainan ini menguji kepintaran pemain memukul kayu dan mengelaknya daripada disambut oleh pemain lawan.

KAWASAN PERMAINAN

Kawasan yang terbuka dan lapang

PERALATAN

Peralatan yang diperlukan adalah terdiri daripada: Dua batang kayu kecil berukuran 15cm dan 30cm panjang. Kedua-dua batang kayu ini berbentuk bulat dan berukuran 2cm garis pusat. Kayu yang pendek dipanggil ‘anak’ dan yang panjang dipanggil ‘ibu’Lubang sedalam 15cm juga dikorek bagi meletakkan kayu panjang.

CARA BERMAIN

Sediakan dua batang kayu iaitu, satu kayu pendek berukuran ½ kaki dan satu kayu panjang berukuran 1 kaki. Sebuah lubang dikorek di tempat permainan. Kayu pendek diletakkan secara melintang di atas lubang. Pemain dibahagikan kepada dua pasukan. Setiap pasukan sama banyak bilangannya. Undian di buat bagi menentukan kumpulan mana yang main dahulu. Pemain yang memulakan permainan akan berdiri dekat lubang tempat bermain. Pasukan lawan pula akan berdiri di serata tempat. Permainan akan dimulakan dengan pemain menguis kayu pendek ke hadapan dengan mengunakan kayu panjang. Ukur jarak kayu pendek itu dari lubang dengan kayu panjang. Apabla pihak lawan dapat menangkap kayu pendek, pasukan yang bermain dikira mati. Mata akan dikira daripada bilangan ukuran yang dibuat. Permainan diteruskan apabila pemain berjaya melaksanakan langkah 1. Mata yang dikumpulkan oleh pemain-pemain dalam pasukan itu dicampurkan bagi mendapatkan jumlah keseluruhan. Kumpulan yang mengumpul bilangan mata terbanyak akan memenangi permainan itu.


Cara bermain konda kondi

UNDANG-UNDANG PERMAINAN

Sepanjang permainan ini, jika kayu pendek itu dapat ditangkap oleh sesiapa dalam kumpulan B, jadi pemain yang menguis kayu pendek dikira ‘mati’. Jika pemain dalam kumpulan B berjaya menangkap kayu pendek dengan menggunakan satu tangan sahaja, semua pemain dalam kumpulan A dikira ‘mati’ dan kumpulan B akan memulakan permainan pula. Jika kumpulan lawan berjaya mencampakkan kayu pendek ke dalam lubang, pemain yang menguis kayu pendek dikira ‘mati’ dan terpaksa memberhentikan permainan, pemain lain dari kumpulan yang sama, pemain yang seterusnya pula akan meneruskan permainan.

No hay comentarios.:

Publicar un comentario