jueves, 5 de agosto de 2010

Wau

LATAR BELAKANG WAU


Menurut sejarawan Clive Hart, wau ataupun layang-layang di Malaysia ini mendapat nama daripada negara China kerana rekabentuk dan karektornya yang sama seperti di China. Permainan ini dimainkan sejak 500 tahun dahulu dan dimainkan di kawasan pedalaman seperti pantai dan tanah lapang.


Wau berasal daripada perkataan Thailand manakala negeri-negeri di Pantai Barat menggunakan perkataan layang-layang berdasarkan catatan Tun Sri Lanang. Selain itu nama wau dikaitkan dengan bunyi yang terhasil daripada busur yang diikat pada wau dan apabila dinaikkan ke udara daun ibus yang diikat pada busur tersebut akan menghasilkan bunyi ‘wau’, ‘wau’ secara berirama.


Permainan ini juga dikaitkan dengan unsur mitos iaitu ‘Semangat Padi’. Dikatakan sepasang suami isteri yang telah terjumpa seorang bayi dan mereka membela bayi itu sehingga dewasa, tetapi si isteri telah menyeksa anak itu sehingga anak itu melarikan diri. Akibatnya padi pada waktu itu tidak menjadi kerana kononnya anak itu adalah ‘Semangat Padi’


Mencari angin yang sesuai

CARA PEMBUATAN

Untuk menghasilkan wau yang berkualiti, bahan mentah seperti buluh pelu dipilih dengan teliti. Oleh itu terdapat pantang larang dalam pemilihan buluh dan penebangan. Selepas itu buluh akan disimpan sekurang-kurangnya setahun sebelum diraut dan selapas itu proses membuat bingkai serta membuat tanah akan dilakukan.

Proses yang seterusnya adalah mengukur, melukis, dan menyobek haruslah diberi penekanan kerana ia merupakan elemen yang penting..Jambul atau rambu dipasang pada rangka ekor dan selepas itu proses membuat dan memasang belalai.


Orang berpengalaman menghasilkan wau

CARA BERMAIN WAU

Kawasan yang paling sesuai untuk bermain wau adalah di tanah lapang seperti di tepi pantai, dan sawah. Oleh sebab itu permainan ini lebih popular di negeri Kedah, Kelantan, Terengganu dan Perlis.
Terdapat 3 unsur yang akan mempengaruhi kenaikan wau iaitu tekanan angin, daya tarikan graviti, dan juga daya seretan. Permainan wau ini dimainkan menggunakan satu tali sahaja kerana akan memudahkan ia dikawal serta diterbangkan. 2 cara digunakan bagi menaikkan atau melancarkan wau iaitu pelancaran jarak dekat dan pelancaran jarak jauh

Wau yang terbang perlu dikawal agar talinya tidak putus dan jatuh ke tanah. Apabila angin bertiup lemah, pemain mesti menggulung tali wau agar wau tidak jatuh ke tanah.Bagi menurunkan wau memerlukan dua pemain iaitu penarik tali dan penggulung tali.


Orang lama bermain wau

KEDUDUKAN WAU PADA MASA SEKARANG

Walaupun pada masa dahulu permainan ini hanya dimainkan oleh golongan kampung tetapi pada hari ini wau telah diperkenalkan sehingga ke peringkat antarabangsa seperti di Pasir Gudang Kite Festivaks International Guests. Hasil sambutan festival ini sangat memberangsangkan terutama peserta dari luar negara. Ini cukup membuktikan bahawa permainan tradisional juga mempunyai potensi untuk dikomersialkan jadi warisan tradisional ini haruslah dikekelkan kerana ia merupakan identiti budaya bangsa Melayu

Pelbagai bentuk wau

No hay comentarios.:

Publicar un comentario